Pentru majoritatea botoșănenilor, pandemia de coronavirus a însemnat izolare, teama pierderii locului de muncă, scăderea veniturilor, obligația de a cumpăra măști la suprapreț și amenințarea unor amenzi pe care nu doar noi, ci și nepoții noștri le vor plăti. Dacă ești însă proprietar de hotel în Botoșani, aceeași pandemie a devenit o afacere bănoasă cu bani de la stat, care te aranjează pe viață… mai ales dacă ești și senator PNL.

438.000 de lei – Atât a încasat baronul liberal Costel Șoptică pe o singură lună de cazare la Hotelul Premier, care aparține familiei sale și pe care l-a pus la dispoziția autorităților, cu tot cu cele 38 de camere, pentru carantina celor reîntorși în țară din zonele cu risc de COVID. Merită menționat că prețul serviciilor Premier în pandemie a fost destul de piperat – 80 de euro/zi/cameră, mai mare chiar decât la București și, la fel ca și în cazul celorlalți hotelieri din Botoșani care au oferit servicii de cazare pentru cei veniți din străinătate și intrați în carantină, dublu față de prețul practicat pe piața liberă.

Nu e problemă însă pentru statul român și așa constrâns de veniturile în scădere și cheltuielile care s-au urcat pe acoperiș: Guvernul PNL este generos și prompt în generozitatea lui… din păcate, mai mult cu ai lui, se pare. Pentru că, probabil deloc întâmplător, cei mai mulți bani trimiși de Executivul condus de Ludovic Orban pentru carantina în Botoșani au intrat și cel mai rapid în buzunarele celor care dețin Hotelul Premier. Asta în timp ce mare parte din restul de hotelieri botoșăneni au fost nevoiți să mai aștepte, cu tot cu furnizorii lor care depind de acești bani ca să supraviețuiască… fiindcă nu sunt fonduri, după cum tot țin să ne reamintească autoritățile de la Centru.

Nota de plată a Guvernului pentru hotelurile din Botoșani în vreme de pandemie este de peste 1 milion de euro. A meritat? Din cele peste 1.500 de persoane băgate în carantină de lux, cei diagnosticați cu COVID-19 pot fi numărați pe degete.