Oana Bizgan: „Ministerul Justitiei a fost cea mai mare piedica. Ni s-a spus ca nu putem mari pedepsele, pentru ca stricam algoritmul Codolui Penal”

Informatii preluate de pe libertatea.ro. Mai multe detalii mai jos:

„Deputata independentă Oana Bîzgan, iniţiatoarea legii care majorează pedepsele prădătorilor sexuali şi-i trimite în puşcărie, dezvăluie, într-un interviu acordat ziarului Libertatea, numele oficialilor care s-au opus de la început acestui proiect. “În timp ce noi ne batem în tehnicalităţi, «care criminali sunt mai discriminaţi decât alţii», viaţa unor copii este distrusă”, avertizează deputata.

Proiectul de lege iniţiat de Oana Bîzgan a fost adoptat de Camera Deputaţilor la 30 iunie 2020 şi urma să fie promulgat de preşedintele României. Însă legea a fost blocată de Guvernul Orban, care a sesizat CCR, reclamând că prădătorii sexuali ar putea fi discriminaţi, prin imprescriptibilitatea infracţiunilor de viol şi act sexual cu un minor.

“Iulia Scântei, senatoare PNL, a avut un rol crucial”

Libertatea: Proiectul iniţiat de dumneavoastră a fost susţinut de 76 de parlamentari şi a fost adoptat destul de repede, după opt luni. Cum aţi reuşit această mobilizare?

Deputat Oana Bîzgan: Este primul şi singurul proiect care a trecut mai repede prin Parlament, pentru că din toate partidele au fost colegi care l-au susţinut. În situaţia în care 75% dintre prădătorii sexuali primeau pedepse cu suspendare, conform cifrelor pe care le-am primit de la Ministerul Justiţiei, era inacceptabil să mai continuăm aşa.”