Pentru cercetatoarea Mira-Cristiana Anisiu, pasiunea pentru matematica a insemnat o viata traita in minoritate. In vara anului 2013, Mira-Cristiana Anisiu a fost chemata la biroul de resurse umane al Institutului de Calcul Tiberiu Popoviciu, din Cluj-Napoca.

Informatii preluate de pe libertatea.ro.

„De Diana Meseșan, Raul Ștef (Cluj), Vineri, 07 august 2020, 19:10. Ultimul update Vineri, 07 august 2020, 19:28 Decenii în șir, cercetătoarea în matematică Mira-Cristiana Anisiu și-a văzut de calculele complexe ale Universului. Printre domeniile sale se numără modelele matematice ale mecanicii cerești. Într-o zi însă, a descoperit că cifrele simple, de aici, de pe Pământ, sunt strâmbe. A fost pensionată cu forța la altă vârstă decât colegii săi bărbați. Când și-a aruncat ochii pe un tabel banal, a văzut că femeile asistente universitare sunt 5, iar bărbații, doar unul, însă când e vorba de cine ajunge profesor emerit, situația se schimbă: sunt 18 profesori emeriți bărbați și o singură femeie.

Pentru cercetătoarea Mira-Cristiana Anisiu, pasiunea pentru matematică a însemnat o viață trăită în minoritate. La liceu, în clasa specială de matematică unde a studiat, erau șase fete și 21 de băieți. S-a obișnuit de atunci să fie în inferioritate numerică. 

Cercetătoarea în matematică Mira-Cristiana Anisiu Așa stăteau lucrurile pentru fete și femei în știință. Era o anormalitate acceptată precum ceva normal, părea benignă în esență. Până când a devenit clar pentru ea că aspectul “benign” era o păcăleala.”