Fotografie de Anna Shvets pe Pexels.com

Masca a devenit obligatorie de sambata in inca doua judete din Romania. Judetul Cluj si Mures sunt obligati de pe 8 august sa poarte masca de protectie, mai putin cei care au sub 5 ani.

Informatii preluate de pe zf.ro

„Masca devine obligatorie în tot judeţul Cluj, începând de sâmbătă, 8 august, potrivit deciziei de miercuri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), scrie Mediafax.ro

Potrivit CJSU Cluj, începând cu data de 8 august, ora 00.00, pe întreg teritoriul judeţului Cluj, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie.

Masca devine obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani şi trebuie să acopere nasul şi gura.

Aceasta se va purta la întruniri culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment organizate în spaţii publice deschise, în zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje şi adunări cu caracter religios.

Masca se va purta toată ziua, indiferent de oră, pe toată durata stării de alertă, potrivit CJSU Cluj.

Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Mureş a decis, vineri, ca toate persoanele care au mai mult de cinci ani, aflate în locurile publice aglomerate, să poarte mască. Măsura intră în vigoare de sâmbătă.

„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat astăzi (vineri – n.red.) o hotărâre care instituie obligativitatea purtării măştii în anumite locaţii exterioare de pe raza judeţului Mureş. Sunt măsuri gândite pentru siguranţa noastră, a tuturor. Îi îndemn pe mureşeni să facă echipă cu autorităţile, să acţionăm unitar şi să respectăm cu toţii legea. Sunt convinsă să aceste măsuri vor contribui la ţinerea sub control a situaţiei epidemiologice din judeţ”, a declarant prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel.

Astfel, persoanele prezente în pieţele agroalimentare, pieţe auto, bazaruri şi târguri de pe teritoriul judeţului Mureş, vor fi obligate să poarte masca, începând de sâmbătă, de la ora 00.00.

De asemenea, purtarea măştii este oblogatorie în zonele de aşteptare exterioare ale unităţile spitaliceşti publice şi private, ambulatorii de specialitate, farmaciilor, precum şi în spaţiile de aşteptare situate în exteriorul unor entităţi publice şi private care asigură servicii pentru populaţie (instituţii publice, entităţi tip hypermarket, supermarket, bănci, companii de telefonie, etc), în staţiile de autobuz, autogări şi peroane, precum şi în spaţiile publice deschise aferente obiectivelor turistice de pe teritoriul judeţului Mureş.

„Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, la toate evenimentele publice, de orice natură, cu respectarea numărului de participanţi prevăzut de legislaţie. Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în toate zonele de promenadă, precum şi arterele pietonale intens frecventate de pe raza judeţului Mureş”, a mai decis CJSU Mureş.

Conform deciziei, copiii până la cinci ani sunt exceptaţi de la această măsură.

„Pe perioada stării de alertă, toate magazinele de pe raza judeţului Mureş care comercializează produse de panificaţie vor lua măsuri pentru preambalarea acestora, iar acolo unde nu este posibil se va suplimenta personalul care serveşte la raft, astfel încât manipularea produselor şi încasarea banilor să se realizeze de persoane diferite, echipate corespunzător. Lăzile pentru transportul produselor de panificaţie vor fi dezinfectate după fiecare utilizare”, potrivit sursei citate.”