Fotografie de Markus Spiske pe Pexels.com

Proteste violente in Beirut. Peste 200 de persoane au fost ranite, iar un politist a fost ucis. Fortele de ordine au folosit gloante de cauciuc si gaze lacrimogene.

Sursa: libertatea.ro, mai multe informatii mai jos:

„Sunt proteste violente în Beirut, la patru zile după explozia în care și-au pierdut viața peste 150 de persoane. Forțele de ordine au folosit gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor adunaţi în faţa Parlamentului, informează The Guardian, iar la orele serii, un polițist și-a pierdut viața în timpul confruntărilor.

Manifestanții îi acuză pe cei de la putere de indiferență și îi consideră responsabili pentru explozia în care au pierit peste 150 de oameni.

De altfel, mai mulți parlamentari au demisionat deja, iar 16 oficiali ai portului din Beirut au fost reținuți de poliție.

Liderul partidului istoric creştin libanez Kataeb (opoziţie), Samy Gemayel, şi-a anunţat sâmbătă demisia din legislativ, împreună cu alţi doi deputaţi ai formaţiunii, pledând pentru construirea unui ”nou Liban”.

Evenimentele au degenerat, pe măsură ce s-a lăsat seara. BBC și CNN scriu că protestatarii au forțat intrarea și au ocupat mai multe ministere – cel de externe, al mediului și al economiei. Un polițist a murit, 238 de oameni au fost răniți, iar 63 dintre răniți au ajuns la spital, informează Al Jazeera. Printre răniți se află mai mulți jurnaliști.

Premierul libanez Hassane Diab a anunțat sâmbăta ca va propune alegeri anticipate. “Doar alegerile anticipate pot duce la ieşirea din această criză”, a spus Diab, precizând că este pregătit să rămână la putere două luni, pentru ca forţele politice să aibă timp să ajungă la un acord.”