Fotografie de Volkan Vardar pe Pexels.com

Centrul Vechi din Bucuresti nu a mai fost reabilitat de 30 de ani. Prin 2005, cand era Traian Basescu primar general, s-a intocmit un proiect pentru reabilitarea strazilor.

Informatii preluate de pe spotmedia.ro, mai multe detalii mai jos:

„Deși putea fi demult curățat, consolidat și transformat în zonă de agrement de talia acelora din alte mari capitale europene, Centrul Vechi al Bucureștiului a rămas, de 30 de ani, dărăpănat, soios și periculos pentru trecători.

SpotMedia.ro vă povestește astăzi pe larg cum am ajuns aici, ce își doresc bucureștenii de la Centrul Vechi, dar și de ce reabilitarea zonei continuă să bată pasul pe loc.

De asemenea, vă spunem ce ar putea deveni locul, dar și cum și-au propus candidații la funcția de primar general al Capitalei să revitalizeze acestă zonă istorică a orașului.

Primarii Bucureștiului promit de 30 de ani că reabilitează Centrul Vechi. La început, prin anii 1990, s-ar fi lucrat mai ușor în zonă pentru că nu doar străzile, ci și mare parte dintre clădiri erau ale Primăriei.

Din păcate, în acel prim deceniu de după Revoluție, nu s-a făcut mare lucru. Iar după anul 2000 a început retrocedarea caselor din zonă. Iar odată reîmproprietăriți – chiar dacă locuiau în case care riscă să cadă la cutremur – oamenii nu mai vrut să audă despre alte cheltuieli și lucrări.

Prin 2005, când primar general era Traian Băsescu, s-a întocmit un proiect pentru reabilitarea străzilor, cu cofinațare de la Banca Europeană de Investiții (BEI). Contractul s-a semnat un an mai târziu, după ce locul lui Băsescu fusese luat de Adriean Videanu.

A ieșit scandal, iar proiectul s-a întins până în mandatul de primar general al lui Sorin Oprescu. Acesta a și schimbat constructorul.

Dar până la urmă – târziu și cu mai mult deranj decât ar fi trebuit – s-au schimbat conducte de utilități și s-au pavat străzile cu piatră cubică, în Centrul Vechi.”