Arafat a atras atentia si asupra aparitiei virozelor si a gripei sezoniere, din toamna, ceea ce va insemna si dificultati in diagnosticare.

Informatii preluate de pe hotnews.ro, mai multe detalii mai jos:

„Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, avertizează că pandemia de coronavirus nu a trecut și „s-ar putea să ne trezim că nici măcar nu am văzut ce e mai rău”. El a afirmat, la B1 TV, că autoritățile se așteaptă la un număr mai mare de cazuri în toamnă și iarnă și se „concentrează” pe creșterea capacității secțiilor de terapie intensivă.

„Nu avem deocamdată o descreștere evidentă. La orice moment se poate ajunge la mai rău și la o creștere, mai ales dacă nu se respectă regulile. Apariția și a virozelor înseamnă și dificultăți în diagnosticare. Se poate ca unii să le aibă pe amândouă, de asta recomandăm vaccinarea împotriva gripei sezoniere. Impactul va fi asupra sistemului sanitar. Gripa sezonieră oricum avea impactul ei. Asta se va adăuga asupra efectelor pe care le va avea SARS-Cov-2 în continuare. Acum vedem o scădere, dar e posibil ca în timpul toamnei, când revin oamenii la serviciu, școli, vor duce la o creștere. (…) Ne așteptăm ca cel puțin în toamnă și iarnă să avem un efect mai mare decât până acum, de asta ne concentrăm pe creșterea capacității secțiilor ATI, pe partea COVID”, a afirmat Raed Arafat.

El a susținut că va fi crescut în continuare numărul paturilor de terapie intensivă, acolo unde se va putea: „Nu e suficient să crești numărul paturilor și ventilatoarelor, trebuie să crești sau să reorganizezi și resursa umană. Nu am făcut asta prin reducerea paturilor de ATI pentru celelalte situații”.”