Moțiunea de cenzură inițiată de PSD împotriva Guvernului Orban a murit înainte să apuce să fie măcar dezbătută din cauza lipsei de cvorum, s-a putut simți o undă de șoc străbătând partidele care și-au pus obrazul și toate resursele la dispoziție pentru ca Executivul să plece acasă.

Parlamentarul PSD Adrian Todor a intrat în carantină, în timp ce Carmen Dan a ales să stea în autoizolare, iar Cătălin Rădulescu, care fie avea bronșită, fie probleme la plămâni, fie la splină sau la ficat (toate s-au adus în fața opiniei publice, să fie) s-a prezentat la medic exact la ora 14.30, când în Parlament trebuia să înceapă procedura de dezbatere și vot al moțiunii de cenzură.

Între dureri în gât, probleme digestive sau carantină pentru contactul cu un infectat de COVID-19, ultima variantă e cam singura care nu seamănă cu o scuză cusută cu ață albă. Rămâne întrebarea, la care tot PSD va trebui probabil să răspundă – obligatoriu, în cazul depunerii unei noi moțiuni de cenzură până la parlamentare – de ce Carmen Dan și Cătălin Rădulescu au ales să trădeze PSD și să țină la putere Guvernul Orban, care a primit un vot nemeritat de încredere în Parlament?

Cel mai probabil, indiciul e în trecutul lor alături de fostul președinte PSD Liviu Dragnea, în care Cătălin Rădulescu-Mitralieră a făcut carieră publică prin declarații șocante și în care Carmen Dan a condus ministerul de Interne ce a gazat protestatarii de la mitingul din 10 august.

Pentru cei doi, trecutul atârnă greu fiindcă au devenit șantajabili pentru cei care dețin acum frâiele puterii și în rândurile cărora par acum că vor să intre. Întrebarea e dacă vor fi și dezirabili pentru liberali: la urma urmei, PNL poate iubește trădarea, dar cu toții urâm trădătorii.

Ludovic Orban se pare că a ascultat-o pe Raluca Turcan și a cumpărat și de la stânga și de la dreapta.

„Nu lăsaţi niciun om care poate să vină alături de noi şi să nu vină”, a declarat Raluca Turcan, sâmbătă seara, la lansarea candidaţilor PNL Sibiu pentru alegerile locale.