Fotografie de Oleg Magni pe Pexels.com

Comisia Europeana va propune, saptamana aceasta, noi reguli pentru refugiati si migranti, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson. Ea crede ca acest lucru va ajuta, dupa cinci ani de negocieri ineficiente.

Informatii preluate de pe g4media.ro, mai multe detalii mai jos:

„Comisia Europeană va propune, săptămâna aceasta, noi reguli pentru refugiați și migranți „de care nimeni nu va fi mulțumit”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, citată de EUobserver și citată de Rador.

Cu toate acestea, ea crede că exact acest lucru va ajuta, după cinci ani de negocieri ineficiente care au urmat crizei refugiaților din 2015.

„Impresia mea este că cele 27 de țări sunt gata și sunt dispuse să facă un compromis”, a mai spus ea. Până în prezent, Comisia nu a dezvăluit multe detalii despre noua propunere, care urmează să înlocuiască Regulamentul de la Dublin.

Înaintea ei, comisarul însărcinat cu “protejarea modului european de viață”, Margaritis Schinas, a descris-o ca pe o „casă cu trei etaje”. „Primul etaj va avea o dimensiune externă foarte puternică, cu acorduri cu țările de origine și statele tranzitate pentru a ține oamenii în patria lor”, a explicat el.

Al doilea etaj va fi consolidarea agenției de frontieră Frontex, care va proteja frontierele externe ale UE cu noua Gardă Europeană de Frontieră și de Coastă. Al treilea etaj va fi un sistem pe care Schinas descrie ca „solidaritate permanentă efectivă” – va distribui solicitanții de azil în întreaga Uniune Europeană.

Aceasta a fost una dintre principalele probleme în 2015 – multe țări au ezitat să accepte solicitanți de azil din Grecia și Italia, care se aflau în prima linie a crizei; mulți dintre cei care sosesc în Europa doreau de fapt să ajungă în țări precum Germania sau Suedia, în loc să fie redistribuiți în state precum Bulgaria.”