
Studiul arata efectele cresterii temperaturilor asupra ghetarilor calotei polare din Antarctica, atat de importanta pentru nivelul marii globale. Situatia s-ar putea schimba doar daca temperaturile ar reveni la nivelul din era preindustriala.
Informatii preluate de pe g4media.ro, mai multe detalii mai jos:
„Imaginați-vă New York, Tokyo, Londra și Hamburg luptându-se cu o creștere de șase metri a nivelului mării. Înfiorător. Ei bine, conform simulărilor efectuate de Institutul de Cercetări privind Impactul Climatic din Potsdam, Universitatea din Potsdam și Universitatea Columbia din New York şi publicate în reviste Nature, acestea ar fi unele dintre cele mai renumite orașe care vor fi puternic afectate de viitoarea creștere a nivelului mării. Care va avea loc, cu o creștere de 4 grade a temperaturilor medii globale, comparativ cu valorile din era preindustrială.
„Tot ceea ce pierdem acum din Antarctica se pierde pentru totdeauna”. Acestea sunt cuvintele pe care cercetătorii de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, Universitatea Potsdam și Universitatea Columbia din New York le-au folosit, într-o notă, pentru a explica concluziile ultimei lor cercetări privind impactul schimbărilor climatice asupra stratului de gheață din Antarctica.
Studiul arată efectele creșterii temperaturilor asupra ghețarilor calotei polare din Antarctica, atât de importantă pentru nivelul mării globale.
„Antarctica” – explică Ricarda Winkelmann, cercetător la Potsdam Institute for Research on Climate Impact (PIK) și la Universitatea din Potsdam, și autor al studiului – ”conține mai mult de jumătate din apa dulce a Pământului, înghețată într-o vastă calotă de gheață cu o grosime de aproape 5 kilometri”.”