Fotografie de Canva Studio pe Pexels.com

Gradul de digitalizare, da masura respectului unei institutii publice fata de cetatean: sa iti poti rezolva de acasa problemele fara a mai trebui sa bati drumul la primarie.

Informatii preluate de pe hotnews.ro, mai multe detalii mai jos:

„Gradul de digitalizare dă măsura respectului unei instituții publice față de cetățean: să îți poți rezolva de acasă problemele fără a mai trebui să bați drumul la primărie, la consiliul județean, la DGASPC ori la Casa de Pensii. Criza sanitară a impus și accelerat acest proces. Guvernul Orban a asigurat legislația de urgență necesară și a obligat practic instituțiile să-și digitalizeze actul administrativ și să aibă respect pentru timpul cetățenilor. Ca și în alte domenii, orașele cu administrație liberală și județele cu majoritate PNL au dat tonul către rezolvarea „la un click distanță” a problemelor administrative.

Pandemia a impus administrației soluții digitale în relația cu cetățenii. Anul trecut, România era în coada clasamentului UE privind serviciile publice digitale. Cu ocazia prezentării Programului de Relansarea Economică „Reclădim România”, președintele Iohannis făcea următoarea observație: „ceea ce ani de zile a fost imposibil a devenit, iată, posibil (…): sub presiunea crizei provocate de coronavirus au fost găsite soluții pentru digitalizarea activității în administrația publică.”

În martie, la apogeul crizei sanitare, Guvernul Orban a asigurat de urgență legislația necesară pentru trecerea în online a actului administrativ (OUG 38/2020). Ceea ce mai multe administrații liberale făcuseră din proprie inițiativă și din respect pentru timpul cetățenilor, găsind individual soluții, va deveni o regulă pentru întreaga administrație publică românească. Toate documentele oficiale ce poartă semnătură electronică au primit forța juridică a înscrisurilor autentice. Toate instituțiile au fost obligate să primească de la cetățeni și firme documentele cu semnătură electronică. Au fost obligate să pună la dispoziție portaluri proprii în acest sens, ori, cel puțin, să primească oficial documentele prin poșta electronică.

„Avem nevoie de o administrație digitalizată, care ştie să spună DA în loc de NU, o administraţie care să accelereze toate procedurile”, a spus Ludovic Orban. Ordonanța lui a forțat practic digitalizarea administrației românești. Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a pornit în forță digitalizarea ANAF – un obiectiv vechi, din 2003. Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a anunțat că „ drumul spre digitalizare este ireversibil”, iar toți cetățenii care apelează la Casele de Pensii, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă ori la cea pentru Plăți și Inspecții Sociale vor putea comunica doar electronic cu acestea, singurul drum necesar a fi făcut fiind doar pentru ridicarea documentelor solicitate.”